Onze bijdrage, uitgesproken door Joep Witsiers bij de behandeling van de kaderbrief op 9 juli:
‘Geld is niet het enige antwoord, maar het maakt wel een verschil.’
Voorzitter, het zijn onzekere tijden.
Heb ik straks mijn baan nog?
Bestaat mijn bedrijf straks nog?
Kan ik straks mijn oma weer zien?
Dit zijn de vele vragen die leven in de Heumense samenleving.
En hoewel we weer langzaam naar ons normale leven lijken terug te keren, op 1,5 meter afstand, blijft voor veel mensen de onzekerheid.
Voorzitter, vanavond bespreken wij de kaderbrief die de basis moet leggen voor de begroting in november. We maken geen keuzes, maar geven wel richting.
Voor de Partij van Arbeid geldt dat het zekerheid wil bieden.
We kunnen niet alle zorgen bij onze inwoners wegnemen, maar wel de zekerheid bieden dat mensen geholpen worden die hulp nodig hebben.
Dat staat voor ons dan ook voorop bij het beoordelen van de begroting in november: wie in een kwetsbare financiële positie terecht komt moet op een sociaal vangnet kunnen rekenen.
Ondanks dat we financieel gezien vet op onze botten hebben, moeten we een structurele klap van 1,5 miljoen euro opvangen. Door stijgende kosten in het sociaal en fysiek domein zien bijna alle gemeenten in Nederland zich genoodzaakt keuzes te maken.
Het college geeft richting aan die keuzes middels het formuleren van scherpe financiële uitgangspunten. Die uitgangspunten zo lezen wij zijn ‘expres scherp geformuleerd.’ En bij het maken van een afweging zal de maatschappelijke impact worden meegewogen.
Voorzitter, dat laatste is voor de Partij van de Arbeid van cruciaal belang. Niemand in deze raad zit te wachten op een bezuinig van 1,5 miljoen euro.
Maar om een structureel sluitende begroting bij de provincie in te kunnen leveren en niet onder toezicht te worden gesteld, zullen we wel moeten.
Uiteindelijk zijn de knoppen waar wij als gemeenteraad aan kunnen draaien beperkt.
In de uitgangspunten van de kaderbrief is ook opgenomen dat het college probeert de OZB ongemoeid te laten. Als duidelijk wordt dat het sociale en financiële vangnet voor onze inwoners in het gedrang komt, dan vinden wij dat een verhoging van de OZB ook moet worden overwogen, zoals we ook in het coalitie-akkoord hebben afgesproken.
De afgelopen weken zijn er veel initiatieven genomen in verschillende gemeenten, door de VNG en door andere organisaties om de minister er van te overtuigen dat de Nederlandse gemeente financieel flinke klappen krijgen.
Ik wil graag van het college weten op welke manier zij hebben bijgedragen aan deze initiatieven of op welke manier ze dat zullen gaan doen. Wat de Partij van de Arbeid betreft mag het college de randen opzoeken bij het opstellen van de begroting en gebruik maken van alle ruimte die eventueel geboden gaat worden door de provincie en het rijk.
Wij verwachten creativiteit van het college om de klap op te vangen en maatschappelijke organisaties zoveel als mogelijk te ontzien.
Het overeind houden van onze sociale voorzieningen is daarbij uiterst belangrijk. Juist voor al die mensen die mogelijk (al dan niet door de Corona-crisis) in een kwetsbare positie komen en financiële hulp nodig hebben. Zij moeten de zekerheid hebben op ons te kunnen rekenen.
Ook, vindt de PvdA het belangrijk dat we de preventieve voorzieningen waar we de afgelopen jaren zo hard aan hebben gewerkt zo goed mogelijk in stand blijven houden.
Juist deze voorzieningen zijn cruciaal in het voorkomen dat inwoners in een kwetsbare positie terecht komen.
Dit vraagt een hele zorgvuldige afweging die het college moet maken bij het opstellen van de begroting. De sterkste schouders dragen daarbij de zwaarste lasten.
Zekerheid betekent ook dat je na een lange dag hard werken thuis kunt komen. In je eigen huis, waar je jezelf veilig en vertrouwd voelt.
Ik spreek namens heel veel jongeren en starters als ik zeg dat het vinden van zo’n plek meer geluk dan wijsheid is. Simpelweg omdat er te weinig woningen zijn. Tijdens de vorige raadsvergadering heeft deze raad besloten tot het instellen van een starterslening. Dat was een hele mooie eerste stap, des te belangrijker is het dat voor deze starters ook meer woningen beschikbaar komen.
In de kaderbrief lees ik over de onzekere toekomst van Broekstate. En door de de nieuwbouw op de locatie Steenhuys zullen ook op die locatie jongerenwoningen verdwijnen. Opnieuw vraag ik om de creativiteit van dit college:
Wij dagen het college uit om voor 1 november met een aanvalsplan te komen voor de huisvesting van jongeren en starters. Waarin zij opnemen op welke manier ze flexibele en tijdelijke woonruimte gaan creëren voor jongeren en starters en op welke manier ze tien Tiny houses op de locatie Zilverberg in Overasselt en tien op een locatie in Malden gaan realiseren.
De gemeente bouwt niet, maar is wel cruciaal bij de totstandkoming van deze woonruimte. Als er in Heumen een plek is voor iedereen, dan moeten we nu echt in die behoefte gaan voorzien.
Voorzitter, ik rond af.
In november zullen we als raad de begroting van dit nieuwe college gaan beoordelen. College, u staat voor een zware opgave.
Ik wens u veel wijsheid en creativiteit toe.
Zoals Obama al zei: ‘geld is niet het enige antwoord, maar het maakt wel het verschil.’
Dank u wel