Oud-fractievoorzitter PvdA/GroenLinks

Peter van der Molen

Passelegt, dorpshuizen, maatschappelijk vastgoed, Hart voor Malden, gemeentelijke samenwerking, cultuur, Maldensveld en Heumen (dorp)
Peter van der Molen

Over Peter van der Molen

Contactpersoon voor: Passelegt, dorpshuizen, maatschappelijk vastgoed, Hart voor Malden, gemeentelijke samenwerking, cultuur, Maldensveld en Heumen (dorp).

Voorstellen
Mijn naam is Peter van der Molen, ik ben geboren in 1956, op de dag van de revolutie in Frankrijk. Dat is dan ook meteen mijn favoriete vakantieland. Vakantie is lezen, cultuur snuiven, uitslapen, in de middag al een glas wijn bij de lunch, zwemmen, fietsen. Tweede vakantieland is Friesland met zeilen als grote passie. Ik ben getrouwd met Viola en we hebben twee kinderen die inmiddels beide in Nijmegen studeren.
Mijn studie was Geschiedenis, moderne Geschiedenis, erg veel Duitslanden (toen waren er nog twee). Direct na studie omgeschoold in de automatisering, lang gewerkt bij een softwarehuis door het hele land heen. Toen we kinderen kregen, gekozen voor een rustiger werkkring. Nog steeds automatisering, maar nu bij het ministerie van financiën, als ambtenaar dus. Ik werk voltijds, het raadswerk doe ik er in mijn vrije tijd bij.

Motivatie
Het begon allemaal met nieuwsgierigheid. Als medeorganisator van het dorpscafé in Malden kwam ik in contact met het, toen nog, ondoorgrondelijke politieke leven in deze gemeente. Ik wilde weten hoe het echt werkt. Ik was vroeger lid van de PPR geweest en altijd wel actief maar niet zozeer politiek actief geweest. Aangezien mijn hart links klopt, ben ik toen lid geworden van de gecombineerde fractie van de PvdA en GroenLinks. Nu ik een periode in de raad heb gezeten als fractievoorzitter, is me duidelijk geworden dat het niet alleen heel boeiend is om in de lokale politiek te werken maar dat het ook heel zinvol en bevredigend kan zijn. Je kunt daadwerkelijk wat bereiken als je je ergens voor wil inzetten. De PvdA/GroenLinks is een partij voor alle inwoners van onze gemeente met het hart aan de linkerkant.
Basiswaarden zijn respect voor dier, mens en natuur, solidariteit (in praktische zin, niet dat heel grote ideologische zonder concrete invulling), verantwoordelijkheid en gemeenschapszin. Ik ga er van uit dat iedereen een taakje heeft in dit leven om op de een of andere manier bij te dragen aan een betere wereld. Voor ons en voor onze kinderen. In mijn geval is Politiek op mijn pad gekomen. Wat ik over vier jaar ga doen, geen idee.

Wat heb je al bereikt?
Hoewel mijn politieke tegenstanders daar wellicht anders over denken hebben wij, en als fractievoorzitter speelde ik daar ook een rol in, de coalitie bij elkaar gehouden. Stabiliteit van bestuur is een groot goed in een tijd die voor velen onzeker is, rommelig en soms beangstigend of zelfs bedreigend. Concreet is het gegeven dat zowel Maldensteijn als de Veldschuur nog open zijn aan ons te danken. Trots ben ik op de gemeentelijke samenwerking met Mook en Middelaar als opstap naar een bredere samenwerking met de MUG. Trots ben ik ook op de start van het project Hart voor Malden. Het is wel jammer dat dit een politiek beladen onderwerp is geworden. Dat heeft namelijk het risico dat er niets van komt.

Doelen 2014-2018

  • De transities in het sociale domein moeten goed en verantwoord worden overgenomen. Gemeentelijke samenwerking is hiervoor een must.
  • De leefbaarheid in de kernen en met name Malden moet verbeterd. Het hart voor Malden moet gaan kloppen. Ik ga er mijn uiterste best voor doen dit tot een succes te maken door samenwerking te zoeken met de ondernemers, de eigenaren van het winkelcentrum, de gemeente, inwoners en omwonenden. Voor de goede orde, het hart is niet alleen het verbeteren van de infrastructuur maar vooral de beweging, het samen aan een beter, mooier, groener en gezelliger Malden werken.
  • De fractie in contact te houden met de inwoners. Een campagne duurt vier jaar, geen vier weken.