Woningbouw in Malden (Molenwijk)

24 april 2024

In april stond er een plan op de agenda waarbij nieuwe kaders gesteld worden voor woningbouw aan De Schoren in Malden. De locatie is beter bekend als ‘Vuurvogel 2’. Het nieuwe plan bevat meer wooneenheden (in de betaalbare sector!) dan het vorige plan. Het eerdere plan was niet meer haalbaar door veranderende omstandigheden. Inhoudelijk vinden wij het een heel goed plan waarbij we vooral voor degenen die in onze gemeente een woning zoeken, ook daadwerkelijk gaan bouwen.
Echter, het college had de wijk niet meegenomen in de plannen. De buurt was overdonderd toen in september het bericht kwam van deze nieuwe plannen (32 wooneenheden nu ten opzichte van 12 in 2021). Ook kwam naar voren dat het huidige college de buurt niet actief meenam in de planvorming. Als dat wel was gebeurd, dan was er nu meer draagvlak, ook voor meer wooneenheden, zo bleek.
DGH stelde voor om ook naar alternatieven van omwonenden te kijken en besluitvorming uit te stellen. En om eventueel later een onrendabele top te accepteren vanwege de bezwaren om de omwonenden. Voor ons als PvdA vonden wij echter ook dat de belangen van de woningzoekenden zwaarder wegen. Wij hebben steeds gezegd: “meer betaalbare woningen”. Dan vinden wij ook dat we alle kansen aan moeten grijpen. Daarom hebben wij (samen met de helft van de VVD-fractie) tegen uitstel gestemd. Helaas wilde de meerderheid wel uitstel.
Wij vonden dit een goed voorstel waarmee aan de slag gegaan kon worden. Het gevaar van uitstel is dat het nog duurder wordt of dat afstel op de loer ligt. Er gaat al zoveel niet door voorlopig (denk aan Vuurvogel 1). Terwijl we als politiek meer betaalbare woningen zouden moeten realiseren en daarvoor alle kansen moeten aangrijpen. Alleen al omdat in onze gemeente het aandeel sociale huurwoningen slechts 19% is (landelijk 30%).