Inkomensgrens financiële tegemoetkoming wmo in Heumen gaat omhoog

Door Kristiaan Laumen op 7 juli 2023

Op 6 juli sprak de gemeenteraad over de kadernota. Daarin staan de plannen voor de komende jaren. PvdA Heumen vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Wij gaan voor een inclusieve samenleving. Daarom vinden wij dat inwoners die het lastig hebben financieel ondersteund moeten worden. De gemeente heeft genoeg geld om dit uit te voeren. Bij de vergadering bleek dat de gemeenteraad voor een deel in onze voorstellen meeging.

Het college neemt al maatregelen om inwoners te ondersteunen. Daarbovenop vinden wij dat er meer gedaan moet worden. De gestegen kosten maken het voor meer mensen moeilijker om mee te doen. Daarom moet er een goed vangnet zijn. Zo kunnen we mensen helpen die het financieel lastig hebben en buiten de boot vallen.

Als gemeente bieden we een helpende hand aan huishoudens die op 130% van de bijstandsnorm zitten. De gemeente zorgt bijvoorbeeld dat kinderen kunnen sporten. Maar als de koelkast kapot gaat helpen we nu niet. Heumen hanteert hier een grens van 110% van de bijstandsnorm. PvdA Heumen vindt dat deze grens omhoog moet. Een voorstel om deze individuele bijzondere bijstand, zoals veel andere gemeenten hebben gedaan, op te hogen naar 130%, werd alleen gesteund door PvdA, D66 en De Kiezersclub. De andere partijen (DGH, GroenLinks, VVD en CDA) gaven dit voorstel geen steun. Hierdoor kunnen we inwoners onvoldoende helpen.

Wel was er een meerderheid voor ons voorstel om de inkomensgrens voor de financiële tegemoetkoming WMO te verhogen naar 130% van de bijstandsnorm. Hier gaat het om aanvullende ondersteuning voor inwoners die leven met een chronische ziekte en/of langdurige beperking. De wethouder wilde dit alleen uitvoeren op basis van een raadsmeerderheid. Uiteindelijk bleek dat dit voorstel bij alle partijen, behalve de VVD, op steun kon rekenen.

De aangenomen motie: https://heumen.raadsinformatie.nl/document/12987209/1/M3-ap+12+financiele+tegemoetkoming+wmo+verruimen+inkomensgrens+PvdA-D66-DKC

Kristiaan Laumen

Kristiaan Laumen

Al mijn hele leven woon ik in de gemeente Heumen. Een prachtige omgeving om in te wonen, recreëren en je thuis te voelen. Ik werk bij een gemeentelijke overheid. Naast mijn werk sport ik veel en geniet ik van de Heumense natuur. Samen maken we de gemeente Heumen nog vitaler door in te zetten op

Meer over Kristiaan Laumen