PvdA Heumen en de discussie over de verplaatsing van Juliana

Door Theo Müller-Königkrämer op 22 september 2022

Als PvdA willen we bouwen in de Kanaalzone. Een belangrijke stap daar naar toe is de verplaatsing van voetbalvereniging Juliana. De politieke discussie is uitgesteld, maar via dit bericht willen wij helder zijn hoe we er in staan op basis van wat we nu weten: en dat is dat we er niet van overtuigd zijn dat de Haterseweg de beste locatie is. We hebben een aantal zorgen en we vinden het belangrijk om bewoners nadrukkelijker te betrekken bij de locatiekeuze. Dat leggen we graag uit in dit bericht.

Voorop staat dat willen we bouwen. De woningnood is hoog en het is mogelijk om op deze locatie te kunnen bouwen voor de doelgroepen waar de behoefte het grootste is. Daarnaast draagt woningbouw bij aan instandhouding van de voorzieningen.

We zijn blij dat het college de locatiekeuze heeft uitgesteld om meer onderzoek te doen naar aanleiding van zaken die door inwoners zijn aangedragen, onder andere wat betreft de verkeersanalyse. Als PvdA zijn we op bezoek geweest bij omwonenden en in gesprek geweest bij Juliana. We realiseren dat bewoners begin juli geconfronteerd werden met dit voorstel van het college. Het is voor ons heel belangrijk dat bewoners nadrukkelijker betrokken worden bij de locatiekeuze.

Het is niet eenvoudig om alles te wegen om tot een politieke beoordeling te komen. PvdA Heumen staat zeer kritisch ten opzichte van locatie Hatertseweg, tot op heden de voorkeurslocatie van het college. Wij zijn er absoluut niet van overtuigd dat dit de beste locatie is. Ook uit het locatie-onderzoek, waarin de variabele ‘omwonenden’ overigens niet in mee is genomen, komt de locatie Hatertseweg duidelijk niet als locatie met de hoogste score uit de bus.

Daarnaast strookt de voorgestelde locatiekeuze niet met de unaniem aangenomen motie voor duurzame stadslandbouw in Malden Noord. De natuurwaarde van het gebied is van groot belang, en het gebied tussen Malden en Nijmegen zien wij ook als een belangrijke “groene long”. Daar passen geen voetbalvelden in. Uit het voorstel blijkt ook dat vooral om financiële redenen gekozen is voor locatie Hatertseweg. Het lijkt vooral te gaan om een aangepaste of nieuwe brug over het Maas-Waalkanaal, waarbij het college er ons inziens ten onrechte van uitgaat de extra kosten aan het verplaatsen van Juliana toe te kunnen rekenen. De onderbouwing van de mogelijke kosten is niet duidelijk, ook hebben wij vragen over de gemaakte verkeersanalyse. Over dit punt wordt nu dus terecht nader onderzoek verricht.

Voor de PvdA is het enorm belangrijk dat er gebouwd gaat worden, en wij denken dat dit ook kan als niet voor de voorkeurslocatie Hatertseweg gekozen wordt. Er moet uiteraard wel een keuze gemaakt worden om verder te gaan met dit belangrijke project. Onze voorkeur gaat daarom nu uit, op basis van de beperkte informatie die we op dit moment hebben, naar de locatie Looistraat. Als de Kanaalzone doorgaat blijven wij er op vertrouwen dat het aandeel sociale huurwoningen en relatief goedkope koopwoningen zo veel mogelijk strookt met de behoefte aan deze woningen.

Wij wachten het verdere onderzoek van het college af en zullen alles kritisch volgen.

 

Theo Müller-Königkrämer

Theo Müller-Königkrämer

Mijn naam is Theo Müller-Königkrämer, ik ben 34 jaar en woon met mijn gezin in de Molenwijk Malden. In het dagelijks leven ben ik accountmanager/commercieel manager bij een mediabedrijf in Nijmegen. De PvdA is voor mij geen oude partij met holle frasen, maar voor een partij met een krachtig idee: solidariteit en gelijke en duurzame

Meer over Theo Müller-Königkrämer