15 november 2020

Begrotingsbehandeling: sociale keuzes in Heumen

De afgelopen maanden is de fractie druk geweest met de begrotingsbehandeling. De gemeente moet enorm veel bezuinigen. Daarbij moeten keuzes gemaakt worden: er is een tekort van 1,5 miljoen euro voor het komende jaar. De belangrijkste onderdelen staan hieronder.

Sociaal beleid en minima
Erg belangrijk hierbij is dat het minimabeleid dat in onze gemeente is opgebouwd is voor mensen die tot 130% van het sociaal minimum verdienen, in stand gehouden wordt. Dit is overgenomen door de gemeenteraad. Er blijft zekerheid voor hen die het financieel moeilijk hebben. Inwoners in een kwetsbare positie biedt de gemeente een vangnet.

Betaalbare zorg en transformatie sociaal domein
Ook maken we als PvdA het verschil als het gaat om betaalbare zorg, dichtbij georganiseerd. Wij willen goede zorg voor iedereen nu en in de toekomst garanderen.
En vanuit de transformatie van het sociaal domein blijven we inzetten op preventie en het versterken van eigen kracht, samen met inwoners, zorgaanbieders en maatschappelijke partners. Als de vraag naar zorg sneller blijkt te stijgen dan verwacht, dan zetten we het schommelfonds in om financiële gevolgen op te kunnen vangen.

Bibliotheek
Een belangrijk thema is de bibliotheek. De PvdA is groot voorstander van het in stand houden van de bibliotheek. Er worden niet alleen boeken uitgeleend, maar het is ook een plaats van ontmoeting en het stimuleren van taal- en leesonderwijs. Voordat op de bibliotheek bezuinigd zou kunnen worden, moet blijken uit een doelmatigheidsonderzoek dat dit überhaupt mogelijk is. Daarom staat dit als zogenoemde “stelpost” op de begroting. De fractie blijft in gesprek met de bibliotheek: we houden de vinger aan de pols!

OZB
Met één zetel en als een van vier coalitiepartijen krijg moet je ook dingen inleveren. Zo wilden wij de afgelopen jaren dat de OZB meestijgt met de stijging van de waarde van huizen en de inflatie. In de coalitie met drie andere partijen hebben we de afspraak gemaakt om dit niet te doen. De PvdA staat voor een sterk bestuur, dus we houden ons –met pijn in het hart– aan deze afspraak.

Lees de spreektekst van Joep bij de begrotingsbehandeling.